Inspiratie

Inspiratie voor jouw inspirerend leiderschap

 

De twee gouden tips voor je talent

Sinds ik in 1999 mijn talent ontdekte kan ik niet meer normaal naar de wereld kijken. Ik kijk naar de wereld vanuit de overtuiging: “Iedereen is een talent“. Soms moet je (héél) goed kijken, maar écht iedereen is een talent.

In mijn eerste boek ‘Zin houden in je werk’ schrijf ik er uitgebreid over. Maar ook in mijn tweede boek ‘Inspirerend leiderschap op afstand’ komt het thema duidelijk terug.

Er zit bij beide boeken ook een hele handige lijst bij met kwaliteiten. Die woorden kunnen helpen om je talent te vinden. En ook om het in één woord te benoemen. Super om te weten. Maar grote kans dat jij al goed weet hoe jouw talent heet toch? Lees anders ‘even’ mijn boeken!

En ook al weet je het… Toch merk je dat het niet altijd zo uit de verf komt als dat je zou willen.

Twee tips om je talent optimaal tot zijn recht te laten komen:

Tip 1: DOSEREN

Niet te veel, niet te weinig. Je zult iedere situatie opnieuw moeten aanvoelen of je misschien een schepje erbovenop moet doen of dat je juist een versnelling lager mag gaan.

Ik ontdekte dat mijn ‘ijsbreker’ talent eigenlijk de hele dag door wel wat te zeggen heeft. ‘Om even het ijs te breken’. Heel handig in mijn werk als coach. Dat maakt dat ik iemand verder kan helpen. Dat ik een ‘wegbereider’ kan zijn als iemand zelf niet weet hoe. Dat ik iemand kan aanmoedigen. Mijn werk past heel goed bij mijn talent. Zo fijn.

Maar ik moet ook oppassen: ik MOET mijn talent doseren. Als iemand op wel heel veel vlakken in zijn werk vastloopt, heeft het NUL zin om alle dingen tegelijk aan te pakken. Zelfs benoemen heeft niet veel zin. Ik MOET het doseren. Ik heb een hekel aan het woord MOETEN maar soms is het gewoon MOETEN.

Tip 2: TIMEN

Ken je dat? Dat je écht heel graag iets zinnigs wilt zeggen, maar dat je aan je water aanvoelt dat het ei-gen-lijk niet het goede moment is? Nou, ik ken dat gevoel maar al te goed. Je weet bijvoorbeeld dat je gelijk hebt, je weet dat het superhandig voor die ander is om te horen, maar je weet ook: DIT IS NIET HET MOMENT. Houd dan ‘gewoon’ je mond.

Je talent wil eigenlijk altijd wel van zich laten horen. Het wil geven en geven en de wereld verbeteren. Maar soms, of eigenlijk best vaak, is het gewoon niet het goede moment.

Wanneer je wil dat je talent gaat groeien, dan zul je supergoed moeten worden in ZWIJGEN. Niet voor altijd. Echt niet. Maar wel op dát specifieke moment.

Vertrouw erop dat het goede moment om ‘iets’ te zeggen komt…. En dat het dan ook in je juiste dosering eruit komt. Veel succes!

 

p.s Binnenkort volgt hier veel meer inspiratie! Via mijn LinkedIn pagina blijf je nu al op de hoogte.